Тенджери
Обичате да експериментирате в кухнята и нашите тенджери са Вашият верен помощник? А знаете ли, че вече можете да ги откриете в голямо разнообразие в онлайн магазин Галея?
Няма значение дали имате газов, електрически или индукционен котлон. В тази категория ще откриете идеалното допълнение за приготвяне на любимите си ястия.
От колко броя тенджери се нуждаете?
Може да се каже, че нашите тенджери са един от най-практичните и универсални съдове, които може да притежавате. Неслучайно много майстор-готвячи ги определят като перфектни за всяка цел и задача в кухнята. Обикновено имат цилиндрична форма с една или две заоблени дръжки, наподобяващи уши. Много по-дълбоки са от тиганите и имат високи стени. Придружени са от капак, чиято цел е да позволи правилното и по-бързо загряване на водата.Всичко това ги прави подходящи не само за приготвяне на супи и яхнии, а и за задушаване, сотиране, варене на спагети, сосове и други.
Ако целта Ви е да приготвяте незабравима храна за любимите си хора, може би искате да се сдобиете с идеалното за всяка задача оборудване. За съжаление, това невинаги е възможно, защото не всяко домакинство разполага с нужното място за съхранение на съдове. Това означава, че не само трябва да се съобразите с Вашето ежедневие и нужди, но и с пространството, с което разполагате.
Съветваме Ви да съобразите броя им изцяло с големината на Вашата кухня. Ако имате достатъчно място, е добра идея да изберете по-голям комплект, който включва тенджери с различна големина и функции. Така ще имате удобен модел за всяка рецета, независимо от нейната сложност.
Ако имате само няколко шкафа за посуда, насочете се към универсален вариант, който е подходящ за повече техники и цели.
Кои са основните видове, от които се нуждаете?
Както на пазара, така и в нашия онлайн магазин ще откриете голямо разнообразие от тенджери, които варират по размер, дълбочина, форма и дизайн. Но, ако започвате отначало, Ви препоръчваме да се насочите към:Касерола
Името й може да Ви звучи като на съд за печене, но всъщност това са тенджери, които задължително трябва да имате. Отличава се със своето плоско дъно, високи прави стени и единична дръжка, която е сравнително дълга. Нейната цел е да Ви осигури удобство да работите с една ръка, докато с другата разбърквате съдържанието в нея.Предназначена е за приготвяне на зеленчуци, паста, сосове, ориз или затопляне на вече готова храна.
Дълбоки тенджери
Този вид е познат още и като „тенджера за бульон”, защото много хора я използват за приготвяне основата на други ястия и супи. Това е универсален съд, който присъства в почти всяко домакинство по целия свят.Обикновено тя е по-широка от стандартните модели. Има плоско дъно, високи и прави стени и достатъчно широк отвор, за да прибавяте нужните продукти към течността. За по-голямо удобство, има две дръжки от двете страни на повърхността. Капакът помага за задържане на топлината и аромата по време на готвене. Той има дръжка, която подпомага бързото и лесно махане и поставяне.
Най-често се правят от издръжлива неръждаема стомана, тъй като този материал издържа на висока топлина, необходима за кипене на течността. Въпреки това, някои модели са покрити с материали като незалепващо покритие или емайл.
Идеални са за приготвяне на големи количества супи, бульони и яхнии, за сотиране и варене на зеленчуци. Някои майстор-готвачи ги използват и за приготвяне на сладка и паста, заради удобните си размери.
Тенджери за готвене
Можем да кажем, че това са най-стандартните модели, които се използват за приготвяне на различни продукти и ястия. Предлагат се в различни размери и най-голямото им удобство е, че са компактни и лесни за използване. Имат две дръжки, което Ви позволява да ги преместите лесно от котлона или да имате по-голям контрол по време на готвене.Подходящи са за разнообразни техники като задушаване, кипване на вода, варене на спагети и бавно готвене. Повечето готвачи ги използват за готвене на супа, къри, ризото и много други.
За сосове
Както подсказва и името, този вид е специално предназначен за приготвянето на сосове. Притежава достатъчно дълбочина, за да не се пръска плота на кухнята, и формата е заоблена. Има единична и дълга дръжка, която Ви осигурява добър захват, когато разбърквате и бързо да реагирате, ако трябва да я махнете от огъня. Обикновено се използва и за готвене на паста.Как да определите точния размер?
Няма универсален отговор на този въпрос. Препоръчително е тенджерите да отговарят на размерите на котлоните, с които разполагате. Тук целта Ви трябва да бъде не просто да оптимизирате процеса на готвене, но и да си спестите ненужен разход на енергия.Може би, досега не сте обръщали внимание, но когато Вашите тенджери са по-големи от диаметъра на котлоните, това води до неравномерно разпределение на топлината. Температурата е най-концентрирана в центъра, докато в крайщата е с доста по-нисък интензитет, защото не се нагрява. Това може да Ви създаде неудобството и необходимостта постоянно да премествате тенджерата или да разбърквате ястието. Или някои от продуктите да бъдат преварени, а други - сурови.
Когато Вашите тенджери са по-малки от котлона, няма да имате проблем с процеса на готвене, но част от топлината ще излиза от зоната на готвене. Това означава, че ще се губи енергия, която в края на месеца ще заплатите, но няма да сте използвали.
Затова Ви съветваме да не пренебрегвате никога размера на Вашите съдове! Избирането на правилните ще Ви помогне да постигнете най-добрия вкус и степен на изпичане.