Тави
Пригответе и най-сложното ястие или печиво с нашите тави за печене. Ние – от магазин за домашни потреби Галея, се стремим да Ви спестим дългото обикаляне и да Ви предложим качествени стоки за дома онлайн.
За разлика от китайските продукти, нашите съдове за печене са незаменима част от процеса на готвене. Те са изработени от материали, които са подходящи за топлина обработка и не променят вкусовите качества на храната. Това Ви дава възможност да приготвите и най-сложните ястия и сладкиши.
Как да изберете правилните тави?
Добрата рецепта и подходящите продукти не са достатъчни, за да приготвите невероятно основно или десерт. Изборът на подходящите съдове е също толкова важен, колкото и подготовката. Въпреки че този детайл може да Ви изглежда незначителен, формата и размерът на Вашите тави оказват влияние върху процеса на печене. Крайният резултат също е тясно свързан със съдовете, които използвате. Ако не сте ги подбрали правилно, текстурата на печивата и вкусът може да не съответстват на очакванията Ви.
Освен това, топлината се разпространява по различен начин в различните тави. Ако търсите равномерно изпичане, трябва да обърнете внимание на важни фактори като:
Вида на материала
Както можете да видите и в тази категория, различните видове се различават както по изработката, така и по цената си. Ако търсите верен помощник, който да бъде до Вас дълги години, ние Ви препоръчваме да заложите на по-качествените продукти.
За да направите правилния избор, съобразете се с вида и големината на фурната си, както и какво планирате да готвите. Някои от най-разпространените материали за тави са:
- Неръждаема стомана – изработва се най-често като към стоманата се добавят хром и никел, което гарантира нейните антикорозионни качества. От него се изработват някои от най-добрите съдове за печене. Притежава голяма здравина и издръжливост, които предпазват от механични повреди и поява на драскотини по повърхността. Не реагира с киселини и не променя вкусовите качества на храната. Безопасен за използване в съдомиялна и фурна.
- Мед – това е най-добрият топлопроводник от материалите, използвани за тави. Загрява бързо и равномерно, което осигурява еднаква степен на изпичане по цялата повърхност. Охлажда се веднага щом бъде свален от фурната, осигурявайки максимален контрол по време на готвене.
- Алуминий – изключително лек и гъвкав. Съдовете, произведени от него, имат свойството отлично да разпределят топлината. Недостатък е, че когато е без примеси си взаимодейства с определени киселинни продукти, придавайки им метален вкус. Затова се изработват със специално незалепващо покритие, което гарантира, че това няма да се случи и ще можете да се насладите на безупречно изпичане и вкус.
- Желязо – чугунът е лош проводник на топлина, което означава, че се нагрява по-бавно и съответно също толкова бавно се охлажда. Тази саморегулираща се природа го прави предпочитан за грил-тави. Освен това, притежава голяма издръжливост, която го предпазва от повреди като надраскване, изкривяване и други. Повечето продукти имат емайлирано покритие.
- Керамика – можем да кажем, че това са едни от най-универсалните тави, които може да се използват както за различни ястия, така и за печива. В тях топлината достига до всяка точка, оставяйки храната перфектно изпечена. При тях не се получават така наречените „горещи точки”, при които центърът остава суров, а повърхността препечена. Повечето съдове имат незалепящо покритие, което прави почистването и поддръжката им по-лесна.
Формата
Конструкцията и дизайнът на съдовете са от голямо значение за правилното разпределение на топлината, циркулирането на въздуха и скоростта на готвене. В зависимост от това, какво планирате да сготвите, формата ще има решаващо значение за постигане на оптимални резултати. Ако е правилно подбрана, ще предотвратите изсушаването или прегарянето на ястията, както и почистването на Вашите тави след това. Най-разпространени са:- • Кръгли – може да се каже, че това е универсалната форма, която много хора използват в ежедневието. Идеална както за приготвяне на различни рецепти, така и за печене на блатове и пици. Този модел улеснява равномерното разпространение на топлината, което е важно за постигане на съвършени резултати.
- • Правоъгълни – осигуряват по-голяма повърхност, което Ви позволява по-добре да разпределите сместа или компонентите, за да се сготвят по-добре. Идеални са за приготвяне на рецепти, които са на слоеве като лазаня, бисквити и торти.
- • Квадратни – правите ръбове и ъгли предоставят повече място за готвене на основни, където се търси идеалното изпичане и хрупкавост. Това позволява и въздухът да циркулира по-добре между продуктите и да гарантира доброто им изпичане. Перфектни за приготвяне на гювечи и различни видове сладкиши като брауни.
Размерът
Когато става въпрос за големината на Вашите тави, първата стъпка е да се съобразите с нуждите на Вашето домакинство. Например, ако живеете сам, няма нужда да се насочвате към най-големите модели. Но, ако имате голямо семейство, със сигурност ще приготвяте големи количества храна. Тогава ще се нуждаете от по-големи и дълбоки тави.От друга страна, размерът е тясно свързан с това, колко порции ще приготвяте. Например, малките обикновено са подходящи за от 1 до 4 порции.Дълбочината
Много начинаещи готвачи не обръщат внимание на височината на съдовете, но тя е важна, когато искате да получите търсения резултат. Например, когато задушавате или готвите на водна баня, трябва да избегнете пръските вода, които може да се разпространят във фурната. Освен това, наличието на по-голяма дълбочина ще доведе до по-бързо издигане на горещия въздух, което ще спомогне за еднаквото приготвяне на ястието във всички ъгли.Затова можем да кажем, че тя зависи не само от продуктите и как са нарязани, но и каква е самата рецепта. За кекс и пай, също е препоръчително да се изберат по-високи тави, за да предотвратите издигането на тестото извън границите на съда.Правилото е просто – дълбочината трябва да е достатъчна, за да не излизат продуктите извън страните. А при приготвяне на печива - да има място тестото да се изпече във височина.
По-леки или тежки тави?
И двата вида имат своите предимства и недостатъци. В повечето случаи е препоръчително отново да се съобразите с ястието, което приготвяте и особеностите на Вашата кухня. Например, ако готвите за голяма група от хора, по-тежкият модел би бил неудобен, ако трябва да преминете голямо разстояние.
Защо качеството е от значение?
Нашият съвет е да мислите дългосрочно. Не се насочвайте веднага към евтините китайски модели, при които фокусът е ниската цена. Дори на пръв поглед да Ви изглеждат изгодни, в процеса на експоатация ще откриете, че не получавате най-добрите резултати с тях.Заложете на съдове, които са здрави, лесни за използване и почистване. Моделите с незалепващо покритие са добър вариант, но трябва да внимавате да не надраскате покритието.По-качествените продукти не само са изработени от по-добри материали, но и повърхността им е по-дебела, което влияе пряко на това как се разпределя топлината. Тук трябва да имате предвид, че когато е по-тънка, тя е лош топлообменник. Това означава, че отнема повече време да се нагрее и резултатите невинаги са задоволителни.Затова не забравяйте, че невинаги най-евтиният вариант е най-добър. Обърнете внимание и на най-малките детайли – от вида на изработката до това - дали е подходящ за Вашите цели.
Как да изберете тави, според ястието?
Както вече Ви споделихме – размерът, материалът, формата и дълбочината са от голямо значение за резултатите, които ще постигнете при печенето. Наред с това различните рецепти изискват различни стилове на печене и приготвяне на храната. Те зависят не само от използваните съставки, а и от рецептите и какви са желаните характеристики на готовото ястие. Например – дали трябва да бъде задушено или да има хрупкава коричка.
Не забравяйте, че подходящата тава трябва да осигури достатъчно пространство за равномерно готвене и да не пречи на циркулацията на въздуха във фурната. Също така, формата трябва да е съобразена с вида на рецептата и порциите, които ще приготвяте.
За да улесним избора Ви на тави, ще Ви насочим на какво трябва да обърнете внимание при приготвяне на някои от любимите Ви ястия.
Пица.
Ако искате да пренесете вкуса на Италия в дома си, трябва да използвате плоски модели с отвори или специална каменна плоча. Отворите позволяват на горещия въздух да циркулира равномерно, което помага за постигане на хрупкава коричка. Каменните плочи задържат топлината и я разпределят равномерно, осигурявайки перфектна основа за пицата. Подходящи са и металните тави с незалепващо покритие, ако нямате друга възможност у дома.
Гювеч.
Това любимо ястие изисква модел, който е устойчив на високи температури и дълго печене. Материали като керамика или емайлиран чугун са отличен избор, тъй като те задържат и разпределят топлината равномерно. Керамичните осигуряват равномерно печене и може да се поставят в предварително загрята фурна. Чугунените са известни със своите отлични топлопроводими свойства и могат да се използват както на плота, така и във фурната.
Запечени ястия.
Много рецепти изискват запичане - лазаня, задушени меса, зеленчуци с различни сирена и много други. За тях са особено подходящи моделите с незалепващо покритие. Те осигуряват бързо и равномерно нагряване, което е полезно за получаване на хрупкава коричка.
Печива.
За печене на сладкиши, кексове и други десерти, се нуждаете от тави с незалепващо покритие или алуминиеви с подходяща форма (например кръгли, квадратни или правоъгълни). Незалепващото покритие улеснява изваждането на печивото и почистването на тавата след това.
Какво Ви предлагаме?
Не чакайте правилната тава да се появи сама в живота Ви! Открийте я още сега сред нашето голямо продуктово разнообразие. Специално за Вас заложихме на тави с различни размери, форми и дизайни. Целта ни бе да Ви предложим не само високо качество, но и интересни визии, които да отговорят на всеки вкус.Поръчайте любимите си модели през нашия онлайн магазин или като се свържете с нас на телефон: 0894 475 888.